Това пише „Ню Йорк Таймс” за изложбата в Ню Йорк „Изгубеният свят на Стара Европа".

Изданието казва още, че във Варна е най-старото злато в света, правено през 4 500 г. пр. Хр., което означава, че е с 2000 години по-старо от златото, намерено в Египет.  Става дума за открития Варненски некропол и неговото халколитно съкровище.

В статаията се отелязва и комплекса в Дуранкулак, който е основно неолитно селище със своите 1200 гроба,  че съдържа най-голямото праисторическо съкровище в Югоизточна Европа.

Изследователите потвърждават и че пак по нашите земи са открити и най-старите писмени знаци в света.

От селищната могила край село Караново е изкопан глинен печат, чиято възраст се определя на 3000 - 3500 г. пр.н.е. Приблизително от този период са и находките от Трансилвания (Румъния) и край Винча (Сърбия). Още по-стари са знаците върху малко глинено съдче, намерено край село Градешница (Врачанско) - от 3500 - 4000 г. пр.н.е.

Харалд Харман в своята книга „Загадките на Дунавската цивилизация" доказва, че Балканските земи са били обитавани от цивилизация, която развива първата писменост. Харман нарича тази култура, обитаваща земите на днешна Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, като и части от Украйна и Унгария, „староевропейска".

Според археологическите открития нейната поява може да бъде отнесена към 7 хил. пр. Хр. Харман твърди, че думи, които досега са били считани за старогръцки, всъщност са „староевропейски" и се използват и до днес - камина, маслина, керамика, метал, химн и др. Писмеността на Дунавската цивилизация се е появила 2000 години преди тази на шумерите, пише hiclub.bg.